Toph – Ozzie

Toph - Ozzie, Thema: Clannad

Geboren 22 januari 2015: 5 pups

Toph

Ozzie

2 reuen en 3 teven.

Foto's

De namen

Peter en Kevin hebben de keus gemaakt bij de twee voorgaande nestjes, aan Karin nu de eer om voor dit nest een thema te bedenken.

Haar keus is uiteindelijk gevallen op Clannad, een beroemde Ierse band. Een muzikaal nestje dus deze keer.

Omdat veel nummers een Keltische titel hebben en we dit voor een naam toch wel lastig vonden, zowel qua uitspraak alsmede het schrijven hebben we naar Engelse nummers  gezocht.
En het moet natuurlijk ook een beetje passen bij de hond.

Na diverse CD’s te hebben doorgeworsteld is de keuze op de volgende titels gevallen:

Reu: Closer to your Heart

Reu: In Fortune’s Hand

Teef: The Fairy Queen

Teef: A Dream in the Night

Teef: Ocean of Light

Hun muziek is afwisselend omschreven als volksmuziek, New Age, of Keltisch. De naam Clannad is een samentrekking van het Ierse ‘Clann as Dobhair’, dat is: familie uit het dorp Gweedore. De groep werd in 1970 gevormd door de familie Brennan.
Máire Brennan, Ciarán Brennan en Pól Brennan sloten zich aan bij hun ooms Noel Duggan en Pádraig Duggan en begonnen te zingen in hun vaders (Leo) herberg. De zus van Máire, Eithne Brennan, beter bekend als Enya, sloot zich aan bij de band in 1980, maar verliet de band drie jaar later (1982) om een solocarrière te beginnen.

Clannad brak door met het themanummer voor de film Harry’s Game, in 1983. Dat nummer verscheen op het album Magical Ring. In 1985 werd er een duet opgenomen met Bono van U2. Het duet In A Lifetime verscheen op het album Macalla en werd een wereldwijd succes. Een ander hoogtepunt werd het album Legend, speciaal opgenomen als soundtrack voor de succesvolle televisieserie Robin of Sherwood. Het album Banba uit 1993 bevatte de hitsingle I Will Find You, dat als thema voor de film The Last of the Mohicans werd gebruikt. Voor het album Landmarks uit 1997 ontving Clannad een Grammy Award. Daarna werden nog slechts enkele concerten gegeven.

Na het album Landmarks duurde het tot 2013 tot een nieuw studioalbum (Nádúr) door Clannad werd uitgebracht. Tussendoor werden nog enkele compilatie-cd’s uitgebracht, en een live registratie van de Lore World Tour.

Máire heeft ook een solocarrière en heeft intussen 7 albums opgenomen. In 2002 besloot ze de spelling van haar naam in Moya Brennan te veranderen. Tijdens haar concerten speelt ze naast haar eigen werk ook nog een aantal nummers van Clannad.

In 2007 trad Clannad nog enkele keren samen op. In De Doelen in Rotterdam trad Moya Brennan op, samen met de complete originele bezetting van Clannad. De toegift van 5 nummers werd opgedragen aan de ouders van de bandleden, Leo en Baba Brennan. Naar aanleiding daarvan werden er nog enkele concerten gegeven.

In maart 2008 verzorgde Clannad voor het eerst sinds jaren weer een grote tour. In Engeland gaven ze 12 concerten.

In november 2011 trad de band op in de Stadschouwburg van Brugge. Daarbij heeft de band laten weten dat ze aan een eerste live-dvd werken die in 2012 uitkwam. In 2013 verscheen het studioalbum Nádúr.

 

(bron: Wikipedia)